Saturday, February 5, 2011

immune cell army-i owe you!!

Assalamualaikum and good evening.Yesterday,after some blogwalking..seronok2 tgk blog org.cerita pasal macam-macamLater at night,i do some revision about my subject. Yelah. cuti dah nak abes ni. tak kan lah tak ada study langsung. tak patut tu..Then i discover something wonderful about cell in our body..

Have u ever had bruises? Get punched?injured by a  pin?suddenly your skin swell and forms a circular upper shape with some blue colour or lebih senang nak kenal, lebam and luka laa..


Si anak kecil : adoi. ibu sakitnya...adek jatuh.abes luka dah.... tak bolehlah adek pergi sekolah
Ibu : tidak adek. adek tidak sakit. bagoslah tu bila jatuh adek luka..

Aik? biar benar si ibu ni, suka bila anak dia lebam...sebenarnya laen tafsiran ibu itu.

We all get  sick sometimes... but then we get better.
After some injury, a week later or a month later we get better.. 
What happens when we get sick?
Why do we get better?

Feeling hurt is human.if not u are aliens...
When you get hurt, maybe some injury at you skin,
 it is good if you bleed
because it shows that your innate immunity is functioning well.
What is innate immunity?you can know about it here.


Immune system is like an army in your body.Its protect us from disease and death caused by bacteria,fungi,viruses and parasites

Jadi,bila tangan kita luka sebab tercucuk pin ke,(wound) atau terhantuk kat mana2 ke,(lebam)tiba2 je kita tgk tangan kita luka.pernah tak terfikir kenapa?Oh sebab dalam badan kita ada darah, jadi terkoyak kulit kluar lah darah.emmm. btol jugak, tapi kan sebenarnya kita luka kat kulit je. (small injury)bukan kena pun urat darah kan.tapi still berdarah.

sakitnyer terhantuk! huu

sebenarnya, cell army badan kita yang telah bertindak.
berjuang habis-habisan nak bagi kita sembuh.
chaiyok2! you can do it! 



Rasanya semua dah tau, bakteria berada di mana2 pun.
 tak basuh tangan sebelum makan pun ada bakteria.
tak mandi pun ada bakteria. 
dalam susu dan yogurt pun ada.
even, in our body also have a lot of bacteria.(microorganisms)
but yet, they are not active.
Present of these bacteria do not cause any harm.
But if they active.then nahas la. sakit la kamu! HAHAHA(gelak jahat)

so when you get the wound(luka),all of the unactive bacteria will started to active.
the exposure to the environment makes they 'breath'
so, apalagi, bakteria pun berkumpul la kat tempat yang luka tu.
lalu. bermula lah perjuangan army dalam badan kita::



Squad macrophage: kita perlu hantar chemical signal pada blood capillary,bakteria telah mengelilingi luka.kita perlu bertindak.contact mast cell juga. kita perlukan bantuan.

macrophage 101 ke blood capillary102 ,over.
ada bakteria berkumpul kat luka. hantar agen blood clotting dan antimicrobial protein untuk pengepungan.suruh semua tentera red blood juga bersedia..
hantar skuad phagocytic cell dengan segera juga.bunuh semua bakteria tanpa segan silu!
blood capillary 102 ke macrophage arahan diterima,over.. 



begitulah kisahnya tentera dalam badan kita sebenarnya. kita patut bersyukur, tanpa mereka mungkin kita tak akan sembuh. lebam yang sebesar guli jadi sebesar buah betik. nak ke? tak nak kan? Jadi bersyukur la jugak bila kita luka,keluar darah. bila kita terjatuh, kita lebam.Janganlah kita mencarut pulak. 
bodoh punya tangga,abes lebam kaki aku terjatuh sebab kau
adoii...banganglah jarum ni. abes luka jari aku... 
sebenarnya salah kita, bukan salah benda yang buat kita sakit tu. luka itu adalah protection tentera cell kita supaya tidak dijangkiti bakteria. sbb tu lah, bila ada luka, kita basuh dengan air bersih. supaya tiada bakteria. blood telah engulf(makan) segala bakteria yang nak menyerang... jadi kita basuh,bersihkan .hilanglah semua bakteria.Sembuh lah kita. Hebat kan??haaa... lepas ni tau lah kan, kenapa kita luka. ada 'tentera' yang bertungkus lumus sedang tolong kita untuk sembuh. Alhamdulillah.

so lepas ni, kalau injured tapi tak luka,cepat2 lah pergi hospital. "tentera" ada masalah. kena laporkan segera pada yang pakar. takot "internal bleeding" pulak. bahaya tu, boleh bawa maut terus...


p/s: coretan diatas sekadar mengurangkan stress study subjek immunology.setakat pemahaman sya begitulah. hehe..
p/s lagi: harap2 subjek ni dapat A bila exam nanti sbb best sangat. :)















No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget