Saturday, February 12, 2011

Brain's Power!!

Assalamualaikum

Semua dah makan???Alhamdulillah sya kenyang makan mee goreng=226 kcal. Cukuplah tenaga untuk buat apa yang patut disiapkan malam ni. Hehe...after eating, i am looking at my desktop. Oke. So messy.... and i decided to clean up all the mess. Compiling each of the files into specific folder. So takde la melilau dah nak cari file yang disimpan..

So. Suddenly, terjumpa suatu gambar. Oh.. ini waktu sekolah rendah dulu rasanya. Bersama kawan2 waktu birthday 8 tahun. Ooppsss. Siapa yang hujung tu erk? Oh. Azman,(bukan nama sebenar).. wah. Sungguh tak sangka. Sudah berbelas tahun sya masih boleh igt. Kenapa ya?? Oke. I like to ask myself. And think about it..

I think all of you familiar with the file with the idea of image compression in computers. File extensions like ‘jpg’ or ‘png’ signify that millions of pixel values have been compressed into a more efficient format, reducing file size by a factor of 10 or more with little or no apparent change in image quality. The full set of original pixel values would occupy too much space in computer memory and take too long to transmit across networks. Yela, lo tak tak ke payah nak transfer gamba2 kepada kawan2? Nak upload dalam facebook pun payah kot.. hehe

How about human brains?? Human brains comprises of the images captured by light-sensitive cells in the retina are on the order of a megapixel. How does our brains compressed all the visual images?? Ok. Saintis telah buat kajian  manusia  menggunakan V4 sel yang terletak ditengah2 bahagian otak untuk ingat segala visual images yang dicapture oleh retina.
Jadi nak kaji perkara ni, saintis pun bina lah V4 sel alike,dan test hipotesis mereka. Suprisingly,these virtual V4 cells can be folded 8 kali lebih kecil berbanding dengan size reduction achieved by compressing photographs into the .jpeg format!! Our brains is so powerful!!  patutlah kita boleh ingat begitu banyak images!!

Yes,computers can beat us at math and chess but they can't match our ability to distinguish, recognize, understand, remember, and manipulate the objects that make up our world. This core human ability depends in part on condensing visual information to a tractable level. For now, at least, the .brain format seems to be the best compression algorithm around..

'sebaik baik kejadian adalah manusia'



p/s: mood gembira baru lepas cakap telefon dgn si dia. hehe
p/s lagi: byk betol chapter kena cover malam ni. chaiyok2 sya!!

2 comments:

  1. kagum nyer aku dgn ko ni syat...mn ko culik info2 ni?hehe

    ReplyDelete
  2. haha.. aku suka mende2 plek cani. hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget