Tuesday, March 15, 2011

Jangan maen hujan, bahaya!!! -kesan tsunami jepun

Assalamualaikum

haishhhh... entah kenapa dua tiga hari ni kekeringan idea lah. tak tahu nak update apa. rasa macam tahpape plak ada blog tapi tak update kan...  banyak sebenarnya nak cerita, tapi.....  takde mood nak tulis...taktahulah kenapa. em. kenapalah takde mood taktahu. bape kali nak ulang da. haha...

Sekarang ni banyak perkara sedang melayang-layang kat benak otak ni, cuti 4 bulan ni nak balik atau tak. terus buat fyp(final year project) ke, nak balik dulu.... fikiran tertinggal2 kat mana2 aku pergi. aku rasa macam ... ahhhhhh. oke abaikan. mesti tak paham kan...

oke. update tanpa isi macam baek tak payah post kan. so ... ingat nak kupas sket la... pasal. tsunami kat jepun baru2 ni. emm. sangat2 sdey la tgk. daripada bandar yang indah jadi punah semua sebabkan hentaman kuasa Allah. Sesungguhnya Dia sangat berkuasa. Subhanallah!



Setakat ni yang aku baca dah 2000 mayat ditemui kat daerah miyagi yang mana wilayah paling teruk tsunami berlaku kat jepun tu. tapi teruk teruknyer tsunami tu, anggaran kematian adalah lebih 10 ribu.. huhu... sdeynyer. rasa terkedu dan terkejut jugak bila tgk2 gambar....bersyukurlah malaysia sentiasa aman. jadi kita kenalah sentiasa berdoa dan meningkatkan amalan. inilah amaran dari-Nya. 

Makanan yang dimport dari jepun pun akan di test dlu oleh negara2 luar yang import sebab takutkan kebocoran radiasi yang berlaku.Yelah, ada 3 loji nuklear dekat Fukushima Daichi yang meletup dan probability berlaku keracunan radiasi tu mmg tinggi. itupun satu lagi letupan dijangka berlaku sebab ada lagi satu bioreaktor yang kurang kapasiti penyejukan(temperature controller)...

Jadi. sya nasihatkan. kalo hujan, jangan lah bersenang-senang basah kuyup ye.JANGAN MAEN HUJAN!!! pakailah baju hujan dan payung. ini kerana percentage untuk terkena keracunan radiasi memang tak dapat disangkal. Hujan yang turun mungkin berasid dan beracun yang boleh memudaratkan kesihatan kita. Kalo radiation particle tu kena kulit kita, sangat bahaya tau.. 

mungkin ni je yang sya mampu update skrg.kepala agak pening dan rasa macam tak sihat. nanti sya akan cuba update tajuk yang lagi menarik.... ! :) sekian...

p/s:oh diri, tolong jangan sentiasa tiada mood, nanti semua kerja tak jadi. huhu
p/s 2: tiba-tiba rasa rindu kat mak n ayah kat rumah
p/s 3: A.J tak layan sya harini.. :(






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget