Wednesday, February 9, 2011

Manusia berasal dari afrika??



Assalamualaikum.
Aik..biar benar sya ni kan.. kulit kita bukan maen cerah cakap asal dari afrika. Apa kes? haha... mesti tu yang korang fikirkan kan? Betulke kita semua berasal dari afrika???

Biasalah entry sya mesti berdasarkan apa yang sya belajar. susah la nak tukar tune, sebab tengah sibuk dengan kuliah and lab kan. Oh busy busy. tapi nak jugak update blog. ye la, bak kata otai2 blogger macam en ben, (hehe. peminat dye ni)..blog kena sentiasa aktif. biar la follower ciput pn, asal kita update kan... kan . kan. haa.. angguk je eh. hehe

Ok guys, back to the topic... WHY DID I MENTION AFRICA? kenapa tak jepun ke, korea ke.. lawa2 sket kan.. hehe.. sya tak cakap kalo tak refer pada teori, jangan risau eh. Sya teringat sya ada belajar sem lepas, subjek genetik oleh DR Kenneth, ada satu teori mengatakan yang manusia ni asal dari afrika.. kenapa ya??

Ok. kita tahu kan, identifications of humans refer from genetics rite? Then, DNA yang kita perolehi memang berbeza antara satu sama laen.. one of the theory, genetics represent by chromosome, is inherited from parents to their daughter or son... tapi ,,,tapi .... ada satu genetik yang tidak berubah iaitu genetik DNA pada mitochondria kita. So, this mitochondrial DNA memang tak berubah, dari turun temurun.. mak kita sama, ayah pun sama.. macamtu lah... Jadi, kajian tentang mithoshondrial DNA ni telah menekukan asal usul manusia ni lah...

So, bila buat kajian tentang population of human, penemuan manusia yang pertama adalah dari afrika..konsep ni mula-mula not approve,speculative hingga 1980, sampailah ada research terbaru genetik molekular ,(teknologi makin canggih) dan gabung lagi dengan kajian Antropologi fizikal (kajian sejarah,fossil2) akhirnya terbukti lah yang manusia ni(homosapien), asalnya dari Afrika.Ada jugak bukti yang dijumpai kalo tak silap.. penemuan fosil manusia (tulang2, tengkorak pe sume) mmg dijumpai kat afrika.. Yang berusia lebih kurang 200,000 dan 150 000 tahun dahulu!!!! First manusia  dari afrika laa... hmm

Jadi, kita semua berasal dari afrika ke?? hehe.. ini hanya teori berdasarkan sains... teori berasaskan agama islam kita memang berasal dari Adam dan Hawa kan... memang macam2 teori omputeh ni buat , ada yang Charles Darwin tu kata manusia dari beruk kan? Apa lah... haha.. tapi bg sya tak salah pun mereka...lagipun berdasarkan apa yang telah  dikaji kan... kita percaya lah apa yang kita rasa betul.. hehe...

nak cek pasal ni boleh klik sini..

p/s: makin busy, setiap hari ada masa 15 min je nak update blog.. huhu





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget