Friday, February 18, 2011

Belajar kimia untuk pikat suami..??

Assalamualaikum
Ok. dah lama sya tak update blog kan.minggu ni mmg bz, banyak kuiz. Banyak je mende nak tulis, tapi tiba2 je mesti ada benda laen yang kena siapkan dulu.biasalah kan, student mmg dah lazim la tu. Err, kenapa dgn tajuk sya? sabar. nak cerita lah ni. hehe..

Siapalah sya ni kan nak cakap pasal hal2 suami ni.. kahwin pun x lagi. cuma saje sya nak berkongsi. .. rasanya semua org pun tau kalau nak pikat suami biasanya perempuan akan pikat melalui masakan. malahan, lelaki pun suka kan perempuan yang pandai masak. sya pun tak nafikan akhir2 ni sya banyak mintak mak ajar sya nak masal lauk2 bagai. yela, perempuan kan, macam apa org kata sediakan raincoat sebelum ujan.kenalah pandai masak b4 nak kahwin kan. barulah ada pakej. kan kan. :)

Oke. curious kan dengan tajuk. apasal sya ni, chef2 tu bukan aliran sains pun tapi sedap je masak. sebenarnya,  bukan tu maksud sya. entahlah . sya suka kaitkan kehidupan dengan sains. rasa interesting. hehe.. macamana eh nak pandai masak? kadang2 kalo ikut resipi2 ade je yang tak kena, sedangkan dah ikut buku betol2. Macamana nak tau apa yang tak kena dgn masakan kita tu???

Ya. memang semuanya berasaskan kimia sebenarnya. sebagai contoh, kalo nak masak sayur tak boleh lama2 kan,rasa akan laen jadinya... ini adalah kerana plant cell akan shrink(mengecut) dan akan mula mengeluarkan acid.tu pasal la macam xsedap je kan. siap ada hitam2 lagi kalo da hangus tu.ha. jangan eh. bahaya2.Selain tu, daging kalo nak kasi empuk kita letak panadol kan, actually ianya berkaitan dengan enzymes yang terkandung dalam kandungan panadol tu yang boleh tenderizes the meat. kalo masak kobis merah pun, kalo kita masuk dalam periuk tiba2 akan berubah kaler kan, tu sebenarnya anthocyanine pigment yang telah pecah akibat heat yg produce dr periuk,Semua ni yang common2 info... tapi pasal detail sya memang tak tau, kena tanya pakar lah.. hehe

Sebenarnya, before sya tulis post ni, sya teringat dengan kak cik sya. kalo sya pergi rumah dia kat kedah, sya mesti mintak dia ajar sedikit sebanyak resipi yang simple2 supaya sya boleh praktikkan dan masak sendiri kat rumah.Sya terinagt dia ajar kalo nak masak cucur, kasi dia lembut,dah siap buat aduan tu, masuk telur 1 biji n terus goreng dalam minyak panas. jangan biarkan lama. sya tanya kenapa? "tindakbalas kimia telur dan aduan tu lah. somewhat makes the cucur softer, adek kaji lah kenapa!." hehe.(kakak sya cikgu sains sekolah menengah tu yang suka bagi sya 'homework' tu) alamak kak cik, adek x sempat kaji lagi la..hehe...

Banyak lagi info ni, cuma sya x sempat nak tulis semua. meronta-ronta nak tulis byk2 ni tapi mmg sya dicemburui masa..Haa..x silap sya, macam pernah baca ada dari seorang saintis jadi tukang masak yang handal.nama dia Shirley Corriher. she apply mostly a lot of biochemistry reactions to makes the food taste better! 

Kena belajar kimia ke nak pikat suami? x payah lah... belajar memasak je sudah. buat pening kepala je nak belajar kimia. but then, if u be a good cooker, so you are an excellent chemist too!! senang je nak jadi ahli cendikiawan ni kan. jangan lah ingat budak2 sains ni nerdy sgt sampai tak tau langsung pasal masakan kan..2 in 1 ni.. heheee...

oh. lapar.... huhu



p/s: yeay, nanti sya nak beli periuk nasi.bolehlah masak2 kat hostel ni.. hehe

5 comments:

  1. eeerrrrrr. mmg xreti masak even adalah budak chemy. kalau takat nk cmpur solution tu boleh la kot, kalaulah memasak semudah chemical reaction.

    ReplyDelete
  2. ini dah kira pembelajaran merentas kurikulum....bagus3x teruskan usaha...

    ReplyDelete
  3. yoi: cuba lah kaitkan chemical reaction tu dengan masakan.. hehe..

    cikgu CTE: thanx... :)

    ReplyDelete
  4. memasak tu adalah proses exothermic. as the more we suplly the heat, the faster the reaction. in cooking proses, dia cepat masak ah. haha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget